Ultima ediție a podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene” a fost una captivantă, ce a avut-o ca invitată pe Ana Blandiana, o scriitoare, ziaristă și luptătoare pentru libertate civică. Într-o discuție de excepție cu Adrian Artene, aceasta a vorbit despre viața sa și a făcut câteva mărturisiri și despre perioada comunistă, una destul de grea pentru ea, dar mai ales pentru tatăl său, preotul Gheorghe Coman, care a fost arestat ca „dușman al poporului”. Ana Blandiana a făcut o serie de dezvăluiri interesante, care merită toată atenția.
Sâmbătă, 20 aprilie, la ora 19:00, pe canalul de Youtube „ALTCEVA cu Adrian Artene”, a avut premiera o nouă ediție a podcast-ului, în care invitată a fost Ana Blandiana. Ediția a fost una captivantă, în care celebra scriitoare a vorbit despre episoadele frumoase ale existenței sale, dar și despre unele mai negre, trăite la limită. Una dintre perioadele nefaste ale vieții acesteia s-a scris în vremea comunismului, atunci când ca fiică a unui deținut politic a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.
În cadrul podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene”, Ana Blandiana nu s-a sfiit să vorbească, așa cum spuneam, despre perioada comunistă, perioadă în care a fost nevoită să își schimbe numele și să aștepte patru ani pentru a primi permisiunea de a se înscrie la facultate. Toate acestea le-a resimțit din cauza meseriei tatălui său, meserie care nu era la „sufletul” regimului comunist. Cu emoție în glas, Ana Blandiana a vorbit despre tatăl ei, preotul ortodox Gheorghe Coman, care după instaurarea regimului a devenit „dușman al poporului”.
Ana Blandiana (născută Otilia Coman) a văzut pentru prima oară lumina zilei la Timișoara, în data de 25 martie 1942. Aceasta a fost fiica preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiș și a soției sale Otilia, fostă Diacu, de profesie contabil. După retrocedarea Ardealului de Nord în 1944, familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatăl scriitoarei a slujit ca preot la Biserica cu Lună, catedrala ortodoxă din Oradea.
Însă, după instaurarea regimului comunist în România, preotul Gheorghe Coman a fost arestat ca „dușman al poporului”. Ei bine, acest lucru a adus multe greutăți pentru fiica bărbatului, care la acea vreme era încă Otilia Coman. Ca fiică a unui deținut politic, celebra scriitoare a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj. Iar pentru a ocoli șicanele regimului, aceasta și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei sale.
Despre tatăl său, preotul Gheorghe Coman, dar și despre viața din regimul comunist, Ana Blandiana a vorbit deschis în cadrul podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene”.
„Nu faptul că slujise, ci faptul că, atunci când predica, veneau oameni și din alte locuri și nu încăpeau în biserică. Înainte de a fi Biserica cu Lună, e Catedrala din Oradea, înainte a fost într-un cartier de CFR-iști, din cartierul gării și acolo era o adeziune totală, așa, efectiv ce spunea tata era literă de lege pentru oamenii simpli, care credeau în Dumnezeu.
Nu îmi dau seama în ce măsură, atunci, era perioada de după război, perioada intrării rușilor, a începutului închisorilor, a comunismului, în ce măsură tata spunea niște lucruri care aveau și sens politic anti-comunist sau pur și simplu pentru că avea o fervoare religioasă care îi făcea pe oameni dependenți de el. Asta deranja”, a povestit Ana Blandiana.
Invitata celei mai noi ediții „ALTCEVA cu Adrian Artene” a fost Ana Blandiana, scriitoare, ziaristă și luptătoare pentru libertate civică. Aceasta s-a impus ca una dintre vocile principale ale literaturii române în a doua jumătate a secolului al XX-lea și continuă să fie foarte apreciată pentru contribuțiile sale la poezie și activism.
Operele Anei Blandiana explorează adesea teme precum opresiunea, libertatea și condiția umană. Scrierile ei reflectă experiențele sale trăite sub regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu, ea devenind cunoscută pentru opoziția sa curajoasă față de dictatură.
Pe lângă activitățile sale literare, Ana Blandiana s-a implicat activ și în cauze politice și sociale. Ea a cofondat Asociația Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România, care își propune să păstreze memoria victimelor comunismului și să promoveze valorile democratice. Activismul și realizările sale literare i-au adus numeroase premii și onoruri Anei Blandiana, atât în România, cât și în plan internațional.
Podcastul integral poate fi vizionat aici:
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.